Comunicados
El risc d'un patrimoni cultural que sentim col·lectiu
3 de juliol de 2020 | Som testimonis de com la situació d'emergència sanitària està posant en risc un patrimoni cultural que sentim col·lectiu.

El Covid-19 ha afectat la situació de centenars d'artistes arreu de Catalunya. La PAAC vol ser eina per a cercar mecanismes i estratègies que alleugin, en la mesura del possible, aquesta situació de vulnerabilitat. Aquesta és la nostra prioritat. Però també som testimonis de com la situació d'emergència sanitària està posant en risc un patrimoni cultural que sentim col·lectiu. En una entrevista recent al diari El Punt Avui, l'artista Antoni Llena mostrava la seva preocupació per la supervivencia d'una sèrie d'institucions privades. Nosaltres fem nostra aquesta inquietud.
- per això expressem la nostra preocupació per la venda de vuit obres de la col·lecció de la Fundació Suñol. Ens preguntem perque aquesta col·lecció, de voluntat pública, s'està dispersant i demanem al seu patronat aixi com a l'Ajuntament i a la Generalitat que facin un esforç perquè segueixi estant a l'abast de la ciutadania, una ciutadania que sent aquesta col·lecció amb afecte com a pròpia. Ens preguntem si les institucions públiques són conscients de les obres que s'han posat a la venda i si han fet tot el possible per evitar-la.
- així mateix ens preguntem quina és la situació actual de la Fundació Antoni Tàpies després del cessament de Carles Guerra com a director; un cessament del qual volem expressar la nostra disconformitat al produirse en circumstàncies que el Patronat encara ha d'aclarir i que va provocar la suspensió d'exposicions i activitats ja programades. També demanem una implicació de l'administració per a que aquesta Fundació pugui continuar i evitar, en la mesura del possible, la dispersió del llegat i col·lecció personal de l'artista.
- tot i la nova partida econòmica extraordinaria que la Generalitat ha destinat a la Fundació Joan Miró demanem que que s'esvaixi qualsevol dubte sobre la seva viabilitat i demanem una gestió més transparent per part de la seva direcció que eviti nous acomiadaments.
- també volem saber si s'està fent alguna cosa per detectar i intentar salvaguardar el llegat de les i els artistes que van iniciar la trajectòria als anys seixanta i setanta. S'estan sondejant?, es coneix la seva situació actual?, l'administració té un protocol d'actuació?, evitarà que les seves obres i arxius acabin als Encants com va passar amb el llegat de Ràfols-Casamada? Es inevitable la seva dispersió?
En resum, en aquests moments difícils volem expressar la nostra preocupació pel nostre patrimoni comú, així com per la supervivència de les fundacions i institucions privades del país, agents imprescindibles del nostre ecosistema creatiu. Per això demanem als agents públics i privats un esforç compartit per a salvaguardar la seva existència i el nostre patrimoni, un patrimoni que no només té un valor econòmic sinó també simbòlic i, per tant, social. Per suposat entenem que l'implicacció de les administracions no hauria de ser incondicional. Si les fundacions reben fons públics han de gaudir d'una governança exemplar i aplicar les bones pràctiques entre els seus treballadors i treballadores, així com amb les i els artistes programats.
escrit de:
La junta de la PAAC
2 de juliol del 2020
Foto a la Fundació Suñol