• Menú
  • Torna enrere
    Comunicats

    Comunicat sobre el Manifest pel Museu d'Art de Sabadell i les polítiques d'arts visuals a Sabadell

    29 de juny 2022 | Comunicat conjunt amb ACCA (Associació Catalana de Crítica d'Art) i AMC (Associació de Museòlegs de Catalunya) arran de la publicació del “Manifest pel Museu d’Art de Sabadell” durant el passat mes d’abril.

    Arran de la publicació del “Manifest pel Museu d’Art de Sabadell” durant el passat mes d’abril, l'Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA), amb el suport i adhesió de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC), ha estat analitzant les causes i conseqüències que es desprenen d’aquest manifest, a través de la consulta a l’hemeroteca i fent nombroses entrevistes a agents del món de la cultura i de l’art sabadellenc (molts d’ells socis i sòcies de l’ACCA), independentment de la seva adhesió o no a l’escrit. D’aquesta indagació, l’ACCA, atenent als seus objectius com a entitat valedora de les bones pràctiques i la centralitat cultural de la crítica i les arts visuals, n’extreu les següents conclusions i recomanacions:

    En primer lloc, constatem que el Museu d’Art de Sabadell (MAS), en tant que espai de referència a la ciutat dedicat a les arts visuals, no compta en el moment present ni amb un espai ni un projecte museístic adients per a representar degudament la important tradició artística i el valuós context artístic contemporani que caracteritza la ciutat de Sabadell. Es tracta d’un centre amb una infraestructura obsoleta (magatzems, oficines, sales), infradotada pressupostàriament (molt per sota del que li pertocaria per estar a una ciutat de vora 200.000 habitants) i mancada d’una mirada renovada envers el patrimoni artístic, especialment en relació amb l’art sabadellenc dels darrers setanta cinc anys i la creació contemporània.

    En segon lloc, l’ACCA constata també que aquesta realitat s’atribueix principalment a la manca endèmica d’una aposta seriosa per part de l’administració local en matèria d’arts visuals, a diferència de l’ocorregut en altres àmbits de la cultura com el teatre o la música. En aquest sentit l’ACCA insta a l’Ajuntament de Sabadell, a través de la seva Regidoria de Cultura, de posar finalment les arts visuals al centre de l’acció cultural de la ciutat impulsant la redacció i implementació d’un Pla d’Arts Visuals per a Sabadell: ambiciós, estructural, realista, econòmicament ben nodrit, en connivència amb els agents artístics del territori i professionals del sector; en acord, si s’escau, amb el Pla Integral d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, i en el que el nou MAS aparegui com a pedra angular del projecte. En aquest sentit, anunciem que l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i l’ACCA impulsaran properament un debat dedicat a abordar la situació dels Museus de Sabadell.

    En tercer lloc, demanem respecte per la feina feta per l’actual directora del MAS, mostrant el nostre rebuig a les personalitzacions de problemes endèmics de les polítiques culturals d’aquest país.

    En quart lloc, tenint com a referència el Document de les Bones Pràctiques en Museus i Centres d’Art consensuat pel sector de les arts visuals a nivell estatal el 2007, considerem de cabdal importància que tots els càrrecs de direcció i d’alta responsabilitat dels museus de la ciutat, començant pel MAS, siguin renovables, de forma transparent i mitjançant convocatòries públiques amb jurats independents i la presentació de projectes de direcció. És recomanable que aquestes places laborals s’ofereixin per una durada de cinc anys, renovables per un mateix període. L’ACCA constata que lamentablement és un problema que afecta encara a massa centres museístics de Catalunya, i instem a les associacions i administracions a obrir el debat públic per a poder trobar una solució a aquesta mala praxis estructural de les arts visuals del país.

    En cinquè lloc, tot i posar en valor les diferents taules i projectes sectorials impulsades per l’Ajuntament de Sabadell amb motiu de la biennal Manifesta i com a futura Capital Cultural Catalana del 2024, demanem a l’administració local que aquestes accions vagin encaminades prioritàriament a realitzar transformacions estructurals i amb caràcter de permanència, treballant el cas del MAS en una taula específica per abordar el model museístic a seguir. En aquest sentit animem als agents artístics de la ciutat a participar-hi de manera crítica, a fer un seguiment del compliment dels compromisos adquirits a les taules de treball anunciades, a exigir fulls de ruta i cronogrames i, en el cas de ser convidats a treballar en algun dels continguts, a demanar la remuneració conforme als honoraris recomanats per les associacions professionals d’artistes i crítics d’art.

    Aquestes cinc recomanacions van ser exposades per la junta de l’ACCA en una reunió amb el regidor de cultura de Sabadell i a la seva cap de Serveis el passat 17 de juny a l’Ajuntament de la capital vallesana, on es va anunciar també que l’ACCA realitzaria un seguiment de les iniciatives de millora anunciades per la regidoria. Barcelona, 23 de juny de 2022 Associació Catalana de la Crítica d’Art Associació de Museòlegs de Catalunya Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya

    Actualització 26.10.22 : publiquem el segon comunicat dirigit a les institucions sabadallenques per fer front a la manca de finançament i inversió en el Museu d'Art de Sabadell i en les polítiques públiques de promoció, conservació i creació en arts visuals. Teniu l'arxiu pdf adjunt.