• Menú
  • Torna enrere
    Comunicats

    Contra la hibernació

    8 d'octubre de 2020 | Davant la precarització de la comunitat artística i la manca d'activitat en l'àmbit de les arts durant els darrers mesos, fem un crit d'alerta perquè no tornem a sortir d'aquesta crisi amb la hibernació cultural que salva estructures però precaritza artistes, que manté edificis, però els buida de continguts.

    Aquest passat mes de setembre s'ha constatat una davallada de l'activitat dins de l'àmbit de les arts i una precarització creixent de la comunitat artística que ja fa intuir el que succeirà els pròxims mesos i anys. De fet en una entrevista recent Manuel Olveira, director del MUSAC, ja avança que l'any que ve es produiran fortes retallades en els pressupostos destinats a la cultura. Creiem que és necessari evitar el que va succeir la darrera crisi: hibernació de les institucions que per protegir la seva estructura es va buidar de programació i contingut. Per això:

    - demanem la constitució urgent d'un gabinet de crisi de les arts visuals d'estructura horitzontal i data de caducitat de dos anys amb representants d'institucions, equipaments i associacions que es reuneixi trimestralment i que serveixi per fer seguiment de fons europeus, pressuposts nacionals i locals així com de l'evolució de projectes. Un gabinet que tingui caràcter executiu per adoptar les mesures necessàries.

    - demanem als Ajuntaments, Diputacions i Generalitat que agilitzin els tràmits i les convocatòries d'ajuts ordinaris pendents de resolució. Fem menció especial a les beques de formació de la Generalitat, en la que demanem que no exclogui els estudis de doctorat, que la convocatòria surti abans (abril-maig) quan la gent rep la carta d'acceptació, i que el punt 9 es redueixi a 3 mesos perquè serveixi per pagar la matrícula el setembre del mateix any. També considerem necessari que els ajuts de convocatòries de caràcter extraordinari es repeteixin l'any 2021 i 2022.

    - demanem a la xarxa de museus i centres d'art del país que replantegin quina és la seva funció en aquest moment i que no s'aturin, com ja ha anunciat que farà el Teatre Museu Dalí de Figueres. Experiències com el Nuovo Forno del Pane al MAMbo de Bolonya, on part de l'espai expositiu del centre ha sigut cedit als artistes com espai de producció, ha de servir de referència per idear nous usos i relacions on també tinguin cabuda noves maneres d'abordar la relació entre els artistes i les institucions. De fet pròximament s'anunciaran noves iniciatives del MNAC i el MACBA que han comptat amb el nostre assessorament.

    - demanem a l'Institut Ramon Llull que reconsideri la participació catalana a la pròxima Biennal de Venècia. No creiem coherent que davant de la creixent precarietat de la comunitat artística es portin a terme unes despeses que en aquests moments s'haurien de redistribuir per evitar l'aturada de fonts de formació, producció i exhibició.

    - demanem al CONCA mesures concretes davant aquesta crisi i tornem a exigir a la Generalitat que aquest òrgan sigui dotat de capacitat executiva o sigui dissolt.


    PAAC octubre 2020